Cotorres a La Llagosta

Espacio natural Fauna La Arboleda

La cotorra de Kramer

 

Dintre del grup d’aus considerades introduïdes i/o escapades, presents a la fauna  catalana, hem de considerar la cotorra de Kramer (Psittacula krameri).

       És una  espècie present a Catalunya des dels anys 70 i que a La Llagosta i concretament a l’arbreda de L’Alomar sembla haver trobat un indret que li és especialmente favorable.

        És una espècie originària del sud d’Àsia i de la regió subsahariana, introduïda o escapada a la nostra regió,  amb poblacions presents a diversos països d’Europa.

        Sorollosa i espabilada, la distingirem de l’altra cotorra (cotorra argentina- Myiopssita monachus) també present a La Llagosta, per la seva veu menys escandalosa i  per tenir la cua més llarga i punxeguda i les ales llargues i estretes. Per altra banda,  el seu plomatge és quasi completament verd viu, amb un anell orbital vermell i amb un collar vermell –rosat solament en els mascles.

          La seva presència fa pensar un cop més en el problema de les aus exòtiques invasores. Cada cop és més freqüent que l’acció humana comporti la presència d’espècies procedents d’indrets diversos del Planeta, sobretot de latituds tropicals i que han estat introduïdes al país o han escapat de col.leccions particulars o zoològics. A part dels problemes que pugui causar en els ecosistemes la introducció de noves espècies forànies, entrant en competència amb les pròpies pels recursos alimentaris i per l’hàbitat, el comerç il.legal d’aquestes espècies mou milers de milions i sovint genera màfies i violència en els països d’origen i arreu del món.

          El control d’aquestes poblacions resulta molt complex, ja que freqüentment són espècies amb altes taxes de reproducció, que s’adapten fàcilment al nostre clima i capaces d’alimentar-se d’un ampli espectre de recursos; a més en el cas de les cotorres són espècies que “cauen simpàtiques” a la ciutadania en general, i tret de les molèsties sonores no semblen capaces de causar seriosos problemes a la societat.

 

         En el cas de la cotorra de Kramer, sembla que troba en l’arbreda de l’Alomar, un indret especialment adient a les seves necessitats: arbres d’alçada per moure’s amb llibertat i criar i aliment disponible procedent entre d’altres, dels fruits dels xiprers presents a l’indret.

        Caldrà fer un seguiment de l’espècie al nostre municipi , per tal d’evitar possibles problemes derivats d’un creixement descontrolat de la població actual, ja que es tracta d’una de les 100 espècies invasores considerades més perilloses d’Europa.

Cotorra de Kramer

Cotorra argentina

Deja una respuesta