Per què es freqüent veure aligots a les rodalies de l’arbreda?

Espacio natural Fauna La Arboleda

      Per què és freqüent trobar aligots per les rodalies de l’arbreda i el Besòs??

 

      Si aneu a passejar per l’arbreda, tant si seguiu el camí del horts, com si passeu per la riba del Besòs, és possible que veieu passar per damunt dels vostres caps la silueta d’una rapinyaire de tamany mitjà i tons  marronosos: segurament es tractarà d’un aligot (Buteo buteo).

    Aquesta és una rapinyaire que podem trobar tot l’any i que mostra preferència per espais oberts amb boscos i zones arbrades properes, on amagar-se i reproduir-se.  Si tenim en compte que la seva alimentació està basada sobretot en petits rossegadors i conills, entendrem perquè és freqüent a les rodalies de l’arbreda.

    En efecte, tot caminant per la riba del Besòs i als camps erms de les rodalies de l’arbreda i els horts, trobarem freqüents pilonets de terra  que delaten la presència del talpons. Aquests petits mamífers, fan la seva vida pràcticament subterrània, sortint a l’exterior en molt poques ocasions sobretot al vespre i a la nit. Cal no confondre’ls amb els talps, amb notables diferències físiques, encara que també adaptats a la vida sota terra. La seva dieta és sobretot a base d’invertebrats, a diferència dels talpons que són rosegadors molt especialitzats, i per tant els responsables de la major part de destrosses causades en els camps de conreu.

     Per altra banda serà freqüent també trobar-nos a la vora del camí, amb esgarrrapalls de conill , acompanyats d’excrements, com tenen costum de fer. Aquests herbívors (que no rosegadors), són també abundantíssims a la zona. Tot plegat explicaria, la relativa facilitat amb la que podrem veure volar els aligots, cercant tot aquest tipus  d’aliment: talpons, ratolins, rates, conills, mussaranyes…..mentre busquen recer i lloc per niuar a les arbredes de la riba del Besòs , o als boscos propers de la Serralada de Marina.

Un cop més es posa de manifest el valor de l’arbreda de l’Alomar com a potenciadora de la biodiversitat local, al proporcionar lloc adequat perquè moltes espècies puguin refugiar-se i reproduir-se.

Esperem que tingueu sort i pogueu veure algun aligot!!

Deja una respuesta